Kynutý pruhovaný koláč tří chutí
Recepty, MoučníkySuroviny
- Kynuté těsto:
- 250 ml vlažného mléka
- 150 ml oleje
- 1/2 kg hladké mouky
- špetka soli
- špetka cukru (na koláče a buchty dávám 3 PL cukr krupice/krystal)
- 1/2 kostky droždí nebo 1 sušené droždí
- Tvarohová náplň:
- 250 g měkkého tvarohu
- 125 g zakysané smetany
- 1 vejce
- cukr moučka dle chuti
- 2 lžíce Solamylu (Maizeny)
- trocha citronové kůry nebo kapka citronové šťávy
- Maková náplň:
- 200 ml mléka
- 150 g mletého máku
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžíce marmelády (meruňková, rybízová, borůvková…)
- cukr krystal podle chuti
Postup Kynutý pruhovaný koláč tří chutí
Postup přípravy receptu
-
Těsto připravíme podle receptu viz poznámka. Lze samozřejmě zpracovat i ručně bez pekárny.
Než těsto vykyne, připravíme náplně: Tvarohová – všechny suroviny smícháme dohromady, dáme odpočinout do ledničky. Maková – mák povaříme v mléce, přidáme skořici a marmeládu a osladíme podle chuti, necháme vychladnout.
Po vykynutí přendáme těsto na větší plech (není třeba vymazávat ani vysypávat), poklademe střídavě rozpůlenými meruňkami, nastříkáme cukrářským sáčkem makovou a tvarohovou náplň a 20 min. necháme ještě kynout.
Pečeme v předehřáté troubě při 170°C.