Kynuté těsto na záviny s vařenými brambory a bez vajec

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g hladké mouky
špetka soli
90 g krupicového cukru
150 g studených vařených brambor
trochu citronové kůry z bio citronu
70 g másla nebo jiného tuku
230 g mléka - dle potřeby
30 g čerstvého droždí

Postup přípravy receptu

  1. Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Nejlépe to půjde v domácí pekárně, kde jako první dáme vlažné mléko, jemně nastrouhané vařené brambory, rozpuštěné ale vlahé máslo, citronovou kůru. Pak přidáme prosátou mouku smíchanou se solí, cukr a na povrch rozdrobíme čerstvé droždí. Zvolíme program Těsto. Množství mléka se může nepatrně lišit od uvedeného množství.

  2. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na dvě, případně tři části. Vytvoříme bochánky, pak menší šišky a ty rozválíme do obdelníkového tvaru. Rozprostřeme jakoukoliv nádivku, srolujeme do závinu a položíme spojem dolů na plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě zhruba 20 minut kynout.

  3. Záviny vložíme do trouby předehřáté na 170 - 175°C a pečeme zhruba 40 minut. Na horkovzduch bude teplota 150-155°C. Záviny můžeme před vložením do trouby na povrchu potřít rozpuštěným, ale vlahým máslem nebo jiným tukem.

  4. Upečené záviny necháme důkladně vychladnout, na povrchu pocukrujeme, nakrájíme a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!