Kynuté povidlové koláče s drobenkou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
42 g čerstvého droždí
250 ml mléka
60 g třtinového cukru
500 g hladké mouky
3 žloutky
špetka soli
150 g másla + na vymazání
1 vejce
Náplň:
povidla
Drobenka:
máslo
hrubá mouka
cukr

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, 1/2 vlažného mléka, lžíce cukru a lžíce mouky připravíme kvásek. Zbylý cukr, prosatou mouku, vlažné mléko, 3 žloutky, sůl a vykynutý kvásek částečně promícháme a přilijeme rozpuštěné máslo.

  2. Vypracujeme vláčné řidší těsto, které necháme kynout asi 30 minut na teplém místě. Pak ho zlehka propracujeme a necháme dalších 30 minut kynout.

  3. Těsto rozdělíme na 40 dílků, ze kterých vyválíme kuličky. Rozložíme je na plechy vymazané tukem a necháme je 15 minut kynout. Pak každou kuličku rozmáčkneme a např.obrácenou skleničku vymáčkneme důlek. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem.

  4. Koláče naplníme povidly. Posypem drobenkou a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C asi 20 minut. Po upečení necháme koláče vychladnout a posypeme cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!