Kynuté knedlíky s uzeným masem

Recepty, Jiné maso

Suroviny

Těsto:
500 g polohrubé mouky
1 necelá lžička soli
špetka cukru krupice
25 g droždí
cca 2,5 dl vlažné vody
Směs z uzeného masa:
300 g uzeného masa (vepřové či kuřecí)
2 cibule
sádlo nebo olej
sůl
pepř
česnek (nemusí být)
K podávání dle chuti:
dušený špenát
kysané zelí (nebo dušené)
cibule osmažená dozlatova

Postup přípravy receptu

  1. Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme větší polovinu droždí, přidáme špetku cukru, zalijeme cca 1dl vody a necháme krátce v klidu droždí rozpustit, pak nasypeme po obvodu (ne na droždí!) sůl, přidáme další část vody a od důlku s rozpuštěným droždím vypracováváme hladké, ne příliš tuhé, nelepivé těsto. Dle potřeby můžeme přidat trochu vody.

  2. Hotové těsto necháme v teple asi 25-35 minut kynout, pak znovu promneme, rozdělíme na stejně velké dílky, z kterých uděláme placičky. Do jejich středu nandáme směs, pevně zabalíme, spojem těsta položíme na pomoučněný stůl a necháme ještě jednou kynout (cca 15 minut).

  3. Knedlíky naházíme do vroucí osolené vody a po vyplavání vaříme cca 5 minut. Během vaření je alespoň jednou opatrně promícháme, otočíme. Na zkoušku vyndáme jeden, který natrhneme a zjistíme, zda je vařený. Uvařené knedlíky po vyndání IHNED propícháme - necháme vyjít páru, aby se knedlíky nesrazily.

  4. Knedlíky podáváme ihned, posypané cibulkou osmaženou na oleji nebo sádle a s kysaným nebo dušeným zelím nebo dušeným špenátem.

  5. Náplň: na trošce sádla nebo oleje osmažíme cibulku, přisypeme drobně pokrájené uzené maso z plecka, žeber, krkovičky, kuřecích stehen..., ochutíme solí a pepřem, případně česnekem nebo tymiánem. Před plněním knedlíků náplň necháme vychladnout na pokojovou teplotu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!