Kynuté borůvkové knedlíky

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

350 g hrubé mouky
20 g (½ kostky) kvasnic
cca 250 ml vlažného mléka
2 lžičky mletého cukru
2 lžíce roztopeného másla
2 žloutky
2 špetky soli
cca půl kila ovoce (jahody, meruňky, švestky, borůvky)

Postup přípravy receptu

  1. Smíchejte kvasnice s cukrem. Přidejte polovinu mléka a hrst mouky. Lehce promíchejte a dejte kynout.

  2. Do mísy s moukou smíchanou s dvěma špetkami soli vylijete nakynuté kvasnice a žloutky rozmíchané s trochou mléka. Míchejte a postupně dolévejte mléko a nakonec máslo. Pečlivě promiste, až se těsto nelepí na vařečku a je vláčné. Přikryjte a nechte kynout na teplém místě až zdvojnásobí objem (asi 40 min).

  3. Výsledné těsto by mělo být hladké, na povrchu nelepivé. Udělejte z něj kuličky, které rukou roztáhnete na placičku. Do té zabalíme ovoce a necháme ještě asi 15 minut kynout.

  4. Ve velkém hrnci nechte vařit vodu s lžící soli a lžící oleje. Knedlíky vaříme 4 - 5 minut, v polovině opatrně promíchejte. Po vytažení ihned všechny knedlíky propícháme vidličkou, aby se nesrazily. Podávejte posypané tvarohem, cukrem, přelité rozpuštěným máslem Místo tvarohu lze použít i mletý mák, ořechy, kakao atd.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!