Květákový nákyp se sýrem

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 střední květák
1 střední cibule
50 g anglické slaniny
0,1 dl oleje
1 stroužek česneku
6 ks sušených rajčat v oleji
30 g hl. mouky
0,2 dl mléka
150 g strouhaných sýrů (více druhů, zbytky, eidam, Niva, Hermelín)
2 vejce
sůl
pepř mletý
strouhanka
tuk na vymazání formy

Postup přípravy receptu

  1. Květák rozebraný na větší růžičky povaříme cca 15 minut v osolené vodě, necháme lehce vychladnout a okapat. Po chvíli rozmačkáme na hrubo mačkadlem na brambory.

  2. Na polovině tuku osmažíme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a cibuli, zmírníme plamen, přidáme na drobno nasekaný česnek a na drobno nakrájená sušená rajčata, lehce osmahneme a vmícháme do rozmačkaného květáku.

  3. Na zbylém oleji připravíme z mouky jíšku, zalijeme mlékem, provaříme cca 5 minut a do chladnoucího vsypeme nastrouhaný, nakrájený, či nadrobený sýr. Necháme povolit a přimícháme sýrový bešamel. Směs vlijeme ke květáku s cibulí a slaninou.

  4. Dvě celá vejce ušleháme do pěny a lehce vmícháme ke květáku. Dochutíme solí a pepřem, případně bylinkami (libeček, petrželka) a celou směs vlijeme do zapékací misky, kterou jsme vymazali máslem (sádlem) a vysypali strouhankou.

  5. Pečeme asi 30 minut na 180°C. Chutná i studené s kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!