Kynutý koláč s mákem, švestkami a skořicovou drobenkou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na 1 malý plech budeme potřebovat:
Těsto:
1/3 hrnku mléka
1 žloutek
1,3 hrnku hladké mouky
2 lžíce oleje
2 lžíce cukru
2 lžičky sušeného droždí
1/2 balíčku vanilkového cukru
Náplň:
3/4 hrnku mléka
5 vrchovatých lžic máku
4 lžíce cukru
trochu vanilkového extraktu
1/2 balíčku vanilkového cukru
Drobenka:
3-4 lžíce polohrubé mouky
40 g másla
3 lžíce cukru
2 lžičky skořice

Postup přípravy receptu

  1. Ze všech uvedených surovin vypracujeme těsto a necháme ho přikryté kynout na teplém místě, dokud nezvětší svůj objem (okolo 45 minut).

  2. Mezitím si připravíme náplň. Do hrnce nalijeme mléko, přidáme mák a oba cukry, zamícháme a povaříme do zhoustnutí. Po té přidáme vanilkový extrakt a zamícháme.

  3. Drobenku si připravíme tak, že smícháme všechny uvedené suroviny. Měla by se opravdu drobit a nebýt tuhá jako těsto. Pokud ji máme tužší, přisypeme ještě mouku.

  4. Těsto vyválíme na pomoučené desce a přeneseme na vymazaný a vysypaný plech. Rozetřeme na něj makovou náplň, rozpůlené a vypeckované švestky a zasypeme bohatě drobenkou.

  5. Pečeme v troubě rozehřáté na 170°C 25 minut (dokud okraje nezezlátnou).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!