Květákový nákyp s mletým masem a bylinkami

Recepty, Mleté maso

Suroviny

1 květák
špetka muškátového květu (mezi prsty)
300 - 400 g mletého masa
sůl
1 lžička rajčatového protlaku
bylinky čerstvé:
oregano
zelená cibulka naťovka
petržel (lze nahradit jinými nebo sušenými)
cibule (větší)
pórek (zelená část asi 10 cm)
1 stroužek česneku
3 vejce (já měla velké)
50 g sýra uzeného (nemusí být)

Postup přípravy receptu

  1. Květák si očistíme, propláchneme a vložíme do studené osolené vody s přídavkem muškát. květu. Uvedeme k varu a vaříme do poloměkka (stačí do křupava, květák se bude ještě tepelně upravovat). Pak květák z vody vyjmeme (aby nám příliš nezměkl) a necháme vychladnout.

  2. Mezitím si na hlubší větší pánev (hrnec) dáme mleté maso, přidáme pod něj asi 2 lžíce vody a za stálého míchání ho restujeme, aby se nám oddělilo od sebe a pustilo tuk. Poté do něj vsypeme na jemno nakrájenou cibuli a česnek a ty restujeme do sklovata. Pak přidáme protlak, osolíme, promícháme a podlijeme troškou vody (vývarem z květáku). Přidáme polovinu nakrájených bylinek, přiklopíme a dusíme do měkka. Hotové maso má být měkké a má být vydušené na tuk.

  3. Do hotového masa přidáme na větší kousky rozdělený květák, zbytek bylinek, nakrájený pórek, osolíme a promícháme. Do směsi vmícháme žloutky, na kostičky nakrájený sýr a nakonec opatrně, zlehka! vmícháme z bílků ušlehaný sníh.

  4. Směs dáme do pekáčku a vložíme jí do předehřáté trouby na 180°C. Po 15 min pekáček přiklopíme a pečeme do ztuhnutí - asi 35 min. Před koncem odklopíme a necháme nákyp zapéct do zlatavé barvy.

  5. Nákyp podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší a zeleninovým (v našem případě rajčatovým) salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!