Květákové karbanátky (placičky) se žampiony

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

400 g květáku
200 g čerstvých žampionů (nebo lesních hub)
100 g pórku nebo cibule
máslo nebo olej
40 g sušené šunky
1 vejce
česnek sušený dle chuti
muškátový květ dle chuti
1 lžíce čerstvě nasekané petrželové nati
sůl
pepř mletý
cca 50 g hrubé mouky nebo strouhanky
olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Květák dáme povařit do osolené vody doměkka, scedíme a necháme dobře okapat. Kdo chce, může ho povařit na páře. Poté v míse rozmačkáme šťouchadlem na brambory nebo vidličkou.

  2. Na kousku másla si osmažíme pokrájený pórek dosklovata, přidáme na menší kousky pokrájené žampiony, schwarzwaldskou šunku (lze použít i libovější slaninu) a smažíme do povadnutí žampionů a vypaření přebytečné tekutiny. Před koncem smažení dochutíme petrželovou natí a dle chuti sušeným česnekem a muškátovým květem.

  3. Žampionovou směs přisypeme ke květáku, přidáme vejce, dle chuti osolíme, opepříme a zahustíme hrubou moukou. Směs by měla být vláčná, dobře tvarovatelná.

  4. Ze směsi tvarujeme karbanáky/placičky, které smažíme v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova a po osmažení odkládáme na ubrousek odsát přebytečný tuk.

  5. Podáváme s bramborovou kaší nebo samostatně. Výborné jsou i zastudena.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!