Čočka se zelným bochánkem a zelným salátem

Recepty, Luštěniny

Suroviny

asi 400 g čočky
sůl a pepř
cibule
paprika
mrkev
citronová šťáva nebo ocet podle chuti
kousek másla a trochu hladké mouky na jíšku
Křupavý zelný bochánek:
400 g polohrubé mouky
sůl, pepř
3 stroužky česneku (prolisovaný)
muškátový oříšek
asi 200 ml mléka
1 balíček sušeného droždí
asi 300 - 400 g kysaného zelí
Zelný salát:
asi 300 g kysaného zelí
sůl
cibule
cukr podle chuti
citronová šťáva
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Čočku uvaříme běžným způsobem a přidáme do ní na cibulce orestovanou papriku a mrkev, vše ochutíme solí a pepřem a trochu zahustíme jíškou. Ještě přidáme trochu octa nebo citronové šťávy.

  2. Zelí propláchneme, nakrájíme a na cibuli podusíme. Necháme vychladnout a vymačkáme. Z droždí uděláme kvásek a přidáme do mouky, s ostatními přísadami a se zelím vše propracujeme a necháme vykynout. Pak těsto dáme do formiček na muffíny, které dobře vytřeme olejem. Necháme ještě chvíli kynout, pak potřeme žloutkem a posypeme kmínem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160-180 stupňů dozlatova.

  3. Kysané zelí nakrájíme, osolíme, přidáme cukr, nakrájenou cibuli, citronovou šťávu a trošku olivového oleje.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!