Kvasový chléb s mákem a sýrem

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Rozkvas:
30 g pravidelně živeného žitného kvásku
120 g (ml) vody
50 g žitné chlebové
100 g pšeničné chlebové mouky
Dále je potřeba:
200 g (ml) vody
lžíce oleje
60 g strouhaného sýra
3 lžíce nemletého máku
2 lžičky soli
150 g pšeničné chlebové mouky
200 g hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na rozkvas smícháme a necháme 10-12 hodin kynout. K hotovému rozkvasu přidáme všechny zbývající suroviny a umícháme těsto. Posypneme lžící mouky, lehce zakryjeme a necháme vykynout (2-3 hodiny v teple). Pak lehce propracujeme a uděláme bochník, který omoučíme a opět necháme vykynout v teple, v dobře moukou vysypané ošatce (1-2 hod.).

  2. Vykynutý chleba opatrně vykulíme na plech s pečícím papírem nebo fólií a upečeme ve vyhřáté troubě (vsadit do 250°C teplé trouby, ihned teplotu zmírnit na 230°C/20 min, dopéct na 200°C/20-30 min).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!