Zrníčkový kvasový chléb z DP
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- Rozkvas:
- 40 g žitného kvásku
- 140 g vody
- 70 g žitné chlebové mouky
- 70 g pšeničné celozrnné mouky
- Zápara:
- 40 g žita (zrno)
- 40 g pšenice (zrno)
- 20 g lněného semínka
- 130 g horké vody
- Těsto:
- 160 g vody
- 440 g hladké mouky
- 20 g žitných otrub
- 20 g dýňového (slunečnicového) semínka
- drcený kmín
- 2 lžičky soli
Postup Zrníčkový kvasový chléb z DP
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na rozkvas dobře promícháme a zakyryté necháme kvasit asi 10 hodin. Zároveň uděláme záparu - oboje zrno pomeleme v tříštivém kávomlýnku na hrubší šrot, přidáme k němu lněné semínko a to vše zalijeme odměřenou vroucí vodou. Dobře promícháme, zakryjeme a po zchladnutí uložíme do lenice.
K hotovému rozkvasu do nádoby pekárny přidáme záparu (je vhodné ji z lednice vytáhnout hodinu, dvě předem, aby se ohřála) a zbytek surovin a těsto necháme pekárnou jen umíchat (cca 12-15 minut), pak ji vypneme.
Těsto necháme v zavřené pekárně nakynout (asi 2 hod), pak na hodinu zapneme program Pečení. Hotový bochník z formy vyklepneme a necháme vystydnout na drátěné podložce.