Zrníčkový kvasový chléb z DP

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

Rozkvas:
40 g žitného kvásku
140 g vody
70 g žitné chlebové mouky
70 g pšeničné celozrnné mouky
Zápara:
40 g žita (zrno)
40 g pšenice (zrno)
20 g lněného semínka
130 g horké vody
Těsto:
160 g vody
440 g hladké mouky
20 g žitných otrub
20 g dýňového (slunečnicového) semínka
drcený kmín
2 lžičky soli

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na rozkvas dobře promícháme a zakyryté necháme kvasit asi 10 hodin. Zároveň uděláme záparu - oboje zrno pomeleme v tříštivém kávomlýnku na hrubší šrot, přidáme k němu lněné semínko a to vše zalijeme odměřenou vroucí vodou. Dobře promícháme, zakryjeme a po zchladnutí uložíme do lenice.

  2. K hotovému rozkvasu do nádoby pekárny přidáme záparu (je vhodné ji z lednice vytáhnout hodinu, dvě předem, aby se ohřála) a zbytek surovin a těsto necháme pekárnou jen umíchat (cca 12-15 minut), pak ji vypneme.

  3. Těsto necháme v zavřené pekárně nakynout (asi 2 hod), pak na hodinu zapneme program Pečení. Hotový bochník z formy vyklepneme a necháme vystydnout na drátěné podložce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!