Kuřecí kung pao s rýží a salátem z pekingského zelí

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

Na marinádu:
450 g kuřecí prsa (nakrájená na 1 – 1,5 cm kostky)
1 - 2 mírně našlehané bílky
1 lžíce škrobu (kukuřičné moučky)
Na smažení:
2 lžíce olivového oleje z pokrutin
1 hrnek loupaných neslaných arašídů
1-2 zelené šalotky (nakrájené šikmo na cca 3 cm kousky)
2 lžíce čínského rýžového vína (nebo suchého sherry vína)
1-2 malé truhlíkové chilli papričky (použil jsem sušené zbavené semen a asi 2 hodiny máčené ve vodě)
1-2 lžíce silného kuřecího vývaru
1 lžíce octa z vína rýžového (vinného, nebo jablečného)
1 plná lžička pískového cukru (nebo 2 – 3 kostky hnědého cukru)
několik centimetrů zelené části pórku pokrájeného na slámu
Přílohy:
1 hrnek dlouhozrnné rýže
Na salát:
1/2 hlávky pekingského zelí
1 očištěný paprikový lusk bez semínek
1 zelená cibulka očištěná, nakrájená na souměrné nudličky
2-3 lžíce červeného vinného octa
2-3 lžíce vody
2 lžíce olivového oleje
4-5 kostek hnědého cukru
1 zarovnanou lžičku soli
špetka pepře
1/2 šálku sezamových semínek

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme kousky masa s bílkem a škrobem. Vložíme nejméně na 1/2 hodiny do lednice.

  2. Zálivku (omáčku) připravíme smícháním sójové omáčky, vína, vývaru, cukru, octa a chilli papriček.

  3. Rozehřejeme olej a osmažíme kuře po 3 – 4 minut, nebo do zhnědnutí a změknutí masa.

  4. Přidáme ořechy, nakrájenou šalotku a vše přelijeme nachystanou omáčkou a necháme vařit tak dlouho, až se většina vody vyvaří a směs masa je skoro suchá.

  5. Podáváme na misce, ozdobené rajčaty, paprikou, pórkem, zelenou šalotkou apod. podle sezóny a dostupnosti čerstvé zeleniny (ředkvičky, kedlubny, atd...) a s napařovanou rýží na misce zvlášť. Každý si rýži nabírá jídelními hůlkami podle svého gusta a libosti.

  6. Salát z pekingského zelí:pekingské zelí, paprikový lusk a zelenou cibulku očistěte, nakrájejte na souměrné nudličky, vložte do mísy a důkladně promíchejte.

  7. Na zálivku si zvlášť do mísy nalijte několik lžic červeného vinného octa, trochu vody, olivový olej, rozpusťte asi 4 -5 kostek hnědého cukru, 1 zarovnanou lžičku soli a podle chuti přisypejte pepř.

  8. Nechte pár minut odležet, aby se spojily v zálivce chutě.

  9. Těsně před podáváním salát přelijte zálivkou, důkladně promíchejte, zasypte sezamem, dozdobte petrželkou či pažitkou a podávejte.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!