Kuřecí burger podle Aishy

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 kg cerstve mleteho kureciho masa (stehenni rizky)
1 mensi cibule
2 strouzky cesneku
1 lzice harissa pasty
3 lzice strouhanky
1 lzicka uzene papriky
1 lzicka mleteho noveho koreni
1 lzicka rimskeho kminu
hrst hladkoliste petrzele
hrst cerstveho koriandru
morska sul
drceny pepr
maslo
pecivo (zemle)
platky rajcat
kolecka cervene cibule
prouzky rimskeho salatu
nakladane okurky
na ostrou omacku:
3 lzice harissa pasty
3 lzice rajskeho protlaku
2 lzice olivoveho oleje
pul mensi cibule
hrst cerstveho koriandru
drceny pepr
sul
na sezamovou omacku:
6 lzice sezamove pasty tahini
1 mensi citron
hrst hladkoliste petrzele
sul

Postup přípravy receptu

  1. Na lžičce másla lehce orestujeme drobně pokrájenou cibuli (nesmí změnit barvu), přidáme posekaný česnek, nové koření, římský kmín, uzenou papriku a necháme rozvonět.

  2. Cibulovou směs promícháme s mletým masem, přimícháme harissu, drobně posekané bylinky, strouhanku, osolíme, opepříme a uložíme tak na 2 hodiny do chladu.

  3. Mezitím si můžeme připravit omáčky. Na ostrou omáčku smícháme harissu, rajský protlak, drobně pokrájenou cibuli a koriandr, zakápneme olejem a dochutíme solí a pepřem.

  4. U sezamové omáčky smícháme nejprve tahini, citronovou šťávu, sůl a drobně nasekanou petržel. Poté podle potřeby naředíme studenou vodu, zhruba do lehčí kašovité konzistence. Nelekněte se, sezamová pasta po prvním přidání vody nejprve zhoustne a působí sraženě. Dalším přidáním tekutiny změní strukturu na krémovou a povolí.

  5. Zhruba hodinku před tepelnou úpravou vyjmeme masovou směs z lednice a rukami tvarujeme asi 1 cm vysoké burgery. Jednotlivé burgery z obou stran opečeme na grilu.

  6. Žemle rozřízneme, zahřejeme na grilu a plníme masem, zeleninou, salátem a omáčkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!