Krkovička plněná výheňákem a zelenou cibulkou

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

Pěkný kousek vepřové krkovice (já měla něco přes kilo)
Sedlčanský výheňák k zapékání 1ks(sýr hermelínového tipu)
1 svazek zelené cibulky
6 středních cibulí
tatarská omáčka
pepř,sůl, sušený česnek(nebo granulovaný),drcený kmín
hrst cherri rajčátek
2 špičaté papriky
3 plátky másla
1 kostka extra bujonu
1ČL solamylu a 1PL vody smíchat a nechat nabobtnat
olej

Postup přípravy receptu

  1. Maso dvakrát naříznout po vláknech, ale neproříznout. Prořezy okořenit pepřem, solí, kmínem a sušeným česnekem. Vymáznout tatarkou a naplnit výheňákem a pokrájenou zelenu cibulkou. Řez zajistit párátkem. Celé maso kořenit jako vnitřek a omazat tatarkou. Nechat odležet aspoň hodinu, ale nejlíp do druhého dne.

  2. Do pekáče s poklicí překrojit rajčátka na půl, papriky na proužky a 3 cibule na čtvrtky, rozloupané na plátky.

  3. Na pánvi rozpálit 1 PL oleje a na ní osmahnout odleželé maso pěkně do zlatohněda. Maso vyjmout a dát do pekáče na zeleninu.

  4. Na pánev přidat ještě trochu oleje a proužek másla. Přihodit zbylé 3 cibule na drobno a osmahneme. Nasypeme kolem masa do pekáče. Posypeme kořením, rozdrobíme bujon a zalijeme vodou do výše zeleniny.

  5. Poházíme kousky másla a dáme pomalu péct 3 hod na 100°C. Potom přidáme na 160°C a pečeme do měkka. Až je maso úplně měkké a po vpichu sklouzne. Kdyby se šťáva rychle vypékala, občas trochu dolijeme. Ke konci tomu dáme ještě chvilku bez poklice pro barvičku.

  6. Ve finále vmícháme po troškách nabobtnaný škrob a zahustíme podle vlastního gusta. Případně ještě dosolíme dle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!