Krevety s tamarindovou omáčkou - koong sauce ma kaam

Recepty, Mořské plody

Suroviny

1 kg velkých (tygřích) čerstvých krevet
1-2 lžičky sušených čili vloček
2 lžíce tamarindové pasty
1 lžíce rybí omáčky
šťáva ze 2 limetek
1 lžíce třtinového cukru
4 lžíce rýžového oleje
3 šalotky
4 stroužky česneku
1 čerstvá kájenská čili paprička
thajská bazalka
K podávání:
jasmínová nebo basmati rýže

Postup přípravy receptu

  1. Smíchejte tamarindovou pastu, čili vločky, limetkovou šťávu, rybí omáčku a cukr.

  2. Krevety oloupejte, případně zbavte střívka a naložte do tamarindové marinády asi na hodinu.

  3. Šalotky oloupejte a nakrájejte na tenké klínky, oloupaný česnek nadrobno. Z čili papriček odstraňte semínka a nakrájejte na tenké proužky.

  4. V hluboké pánvi (woku) rozpalte olej, krevety vyjměte z marinády, oklepejte je a zprudka je opékejte asi 1 minutu. Přidejte šalotky, česnek a zalijte marinádou, případně přidejte vodu. Tepelná úprava by neměla trvat déle než 5 minut.

  5. Podávejte s thajskou bazalkou, proužky čili a rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!