Krémový koláč s broskvemi

Recepty, Moučníky

Suroviny

TĚSTO:
300 g hladké mouky
175 g másla
3-4 lžíce studené vody
NÁPLŇ:
5 středně velkých broskví
150 ml zakysané smetany
3 žloutky
190 g pískového cukru
30 g hladké mouky
DROBENKA:
60 g másla
75 g hladké mouky
60 g pískového cukru
1/2 lžičky mleté skořice

Postup přípravy receptu

  1. TĚSTO: Ve středně velké míse smícháme mouku, máslo,vodu a z těsta vytvoříme hladkou kouli. Těsto rozdělíme na dva díly, jeden trochu větší než druhý. Na pomoučeném vále(já těsto válím na pěčícím papíře,který pak i s těstem vložím do formy, těsto se méně trhá) z většího dílu těesta vyválíme kruh o síle asi 3mm, který bude po celém obvodu o 4 cm větší než obrácená forma. Těsto jemně přitlačíme ke dnu a stěnám formy, aby přiléhalo. Troubu předehřejeme na 220°C.

  2. NÁPLŇ: Oloupejte broskve a nakrájejte na plátky silné asi 5 mm. Do podkladu urovnejte plátky broskví, tak aby se částečně překrývaly. Ve středně velké misce třete zakysanou smetanu, žloutky, cukr a mouku, až jsou dokonale promísené;směsí pomalu polévejte broskve.

  3. Ze zbylého menšího dílu těsta vyválíme kruhový plát, který položíme na náplň. Převis z prvního dílu spojíme s přiloženým plátem. Koláč pečeme 30 minut ve vyhřáté troubě.

  4. Mezitím si připravíme drobenku: V malé misce zpracujeme dohromady máslo, mouku a cukr, až se začne tvořit hrubé drobty. Vmíchejte skořici.

  5. Když se koláč peče 30 minut, nasypejte na koláč drobenku a pečte ještě 15 minut, než drobenka bude růžová. Koláč lze podávat jak teplý, tak i studený.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!