Křehký koláč s mřížkou

Recepty, Moučníky

Suroviny

210 g hladké mouky
140 g másla (tuku)
70 g moučkového cukru
1 balení rozváleného listového těsta
1 kostku tvarohu
1 vanilkový a 2 lžíce krupicového cukru
3 lžíce smetany nebo plnotučného mléka
1 vejce
6 lžic švestkových povidel, nejlépe domácích
1-2 lžíce rumu

Postup přípravy receptu

  1. Z mouky, másla a cukru vypracujeme klasické křehké těsto, které necháme 30 minut odpočinout. Zatím rozmícháme tvaroh s cukry, smetanou a rozkvedlaným vejcem (trošku necháme na potření). Povidla zředíme podle potřeby rumem.

  2. Odpočinuté těsto rozválíme na podložce nebo pečícím papíru do velikosti plechu. Plát potřeme nejprve povidly, na ně dáme lžící kopečky tvarohové náplně a lehce rozetřeme po celé ploše.

  3. Pomocí nástavce na váleček vykrojíme z listového těsta mřížku, kterou roztáhneme na povrch a potřeme zbylým vejcem. Nebo vykrájíme pásky rádýlkem či nožem a vytvoříme z nich mřížku. V troubě předehřáté na 180° C pečeme dorůžova asi 20 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!