Krájené hranaté koláče z plechu

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
200 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
špetka soli
80 g moučkového cukru
citronová kůra z 1/2 bio citronu
210 ml mléka
70 g másla nebo jiného tuku
1 žloutek
16 - 18 g čerstvého droždí
Náplň:
250 g tvarohu v kostce
50 g krupicového cukru - dle potřeby
1 vanilkový cukr
citronová kůra z poloviny bio citronu
1 lžíce rumu
1 menší vejce
70 g povidel
trochu moučkového a vanilkového cukru na povrch

Postup přípravy receptu

  1. Běžným způsobem připravíme kynuté těsto. Já používám domácí pekárnu, kde jako první dávám vlažné mléko, rozpuštěný, ale vlahý tuk, žloutek a citronovou kůru. Pak obě mouky smíchané se solí, cukr a nahoru rozdrobené droždí. Program Těsto.

  2. V době, kdy kyne těsto, tak připravíme náplň. Tvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, rumem, citronovou kůrou dle chuti a vejcem. Povidla rozmícháme a pokud je třeba, upravíme hustotu. Buď zředíme troškou rumu nebo zahustíme strouhaným perníkem.

  3. Vykynuté těsto na vále rozválíme do obdélníkového tvaru použitého plechu, do kterého vložíme papír na pečení. Místo papíru na pečení můžeme plech vymazat tukem, nejraději nějakým v kostce. Těsto na plechu ještě případně upravíme jednoručním vyvalovacím válečkem. Pak plech s těstem přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Množství těsta je určeno na plech o rozměrech cca 37 x 28 cm.

  4. Do vykynutého těsta vytlačíme pomoučeným rovným dnem skleničky nebo pevnějším kelímkem o průměru 55 mm dvanáct prohlubní. Vždy silně zatlačíme až dospodu a snažíme se mít důlky rovnoměrně v řadě, kvůli pozdějšímu krájení. Důlky ihned naplníme tvarohem, nejlépe to jde cukrářským sáčkem s rovnou špičkou. Doprostřed ještě přidáme trošku povidel.

  5. Po naplnění vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Orientačně 35 minut při 175°C. Po vychladnutí pocukrujeme a nakrájíme na porce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!