Sumec, zapečený s fazolkami a bramborami
Recepty, RybySuroviny
- 600 g filety ze sumce
- 800 g brambor
- sůl
- olivový olej
- 250 g zelených fazolek
- 1 řapíkatý celer (2 stonky)
- 2 PL dijónské hořčice
- pepř
- 200 g mrkve
- citrónová šťáva z 1 citronu
- 400 ml mléka
- 2 PL másla
- sůl
- 200 g slaniny
- 100 g sýra gouda
Postup Sumec, zapečený s fazolkami a bramborami
Postup přípravy receptu
-
Filety ze sumce omyjeme, osušíme, pokapeme olivovým olejem, citronovou šťávou, opepříme, zavineme je plátky slaniny a necháme chvíli v chladu.
Brambory, řapíkatý celer a mrkev omyjeme, očistíme a pokrájíme na plátky. Zvlášť povaříme mrkev, řapíkatý celer, zvlášť brambory v osolené vodě do poloměkka, zcedíme, necháme okapat a dáme do máslem vymaštěného pekáčku.
Fazolky očistíme, omyjeme, spaříme ve vroucí osolené vodě a prudce je zchladíme ve studené vodě, opět zcedíme a necháme v cedníku okapat. Poté fazolky přidáme k zelenině, kterou jsme dali do pekáčku.
V misce rozšleháme vejce s vlažným mlékem, hořčicí a solí. Všechnu zeleninu v pekáčku zalijeme připravenou směsí z vajec, mléka a hořčice.
Sumce se slaninou nejdříve zprudka orestujeme na pánvi z obou stran a poté ho přendáme do pekáčku k zelenině. Pečeme v předehřáté troubě cca 25 minut na 170°C. Ke konci pečení rybu posypeme sýrem, slabě osolíme a ldyž se sár roztaví, troubu vypneme a podáváme.