Koprová omáčka s čerstvým koprem

Recepty, Omáčky

Suroviny

100 g másla
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
3/4 l vývaru z bujonové kostky nebo z masa
svazek čerstvého kopru
kelímek zakysané smetany
šálek mléka
1 lžíce mouky
1 lžička cukru
sůl
ocet

Postup přípravy receptu

  1. Máslo rozehřejeme v kastrolu, vsypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažným vývarem, rozšleháme a přivedeme k varu. Stále mícháme.

  2. Když omáčka zhoustne, přidáme silnější stonky kopru svázané nití. Jemné části kopru nakrájíme a zatím necháme zvlášť.

  3. Vaříme mírným varem za občasného promíchání asi půl hodiny. Pak vlijeme opatrně smetanu, aby se nesrazila a mléko, které pokud je třeba, ještě zahustíme trochou mouky.

  4. Necháme krátce povařit, vyjmeme svázané stonky a vsypeme jemně posekaný kopr.

  5. Omáčku dochutíme solí, cukrem a popřípadě octem nebo citronovou šťávou.

  6. Můžeme ještě zjemnit lžící másla, ale nemusí to být.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!