Kombucha

Recepty, Nápoje

Suroviny

Kombucha
černý čaj (později také může být zelený a ovocný)
bílý cukr
(já používám na 3 litry nápoje čtyři sáčky černého čaje a 270 g cukru)

Postup přípravy receptu

  1. Násadu kombuchy koupíme ve Zdravé výživě, případně nám ji někdo daruje. Pokud koupíme, obdržíme i podrobný návod na pěstování.

  2. Pěstování je velmi snadné: Uvaříme čaj - nejlépe do 3 l sklenice, osladíme. Na 3 litry čaje používám 4 sáčky černého čaje a 270 g cukru. Množství cukru lze upravit podle chuti. Když je kombucha silná a prospívá, je možné čaje míchat - k černému čaji přidávat i zelený nebo ovocný.

  3. Čaj necháme vychladnout a vložíme do něj kombuchu a cca 1 dcl hotového nápoje, který obdržíme s násadou. Zakryjeme papírovým kapesníkem nebo látkovým kapesníkem (neuzavíráme vzduchotěsně!) a necháme stát v teple cca 7-9 dní.

  4. Doba se liší podle toho, jak je teplo a jak je kombucha silná. Můžeme ochutnávat brčkem. Když už nám chuť nápoje vyhovuje, scedíme a založíme novou várku, do které dáme opět kombuchu a trošku hotového nápoje.

  5. Kombucha postupně poroste, může ležet na povrchu nápoje, nebo u dna, nebo se vznášet uprostřed - to všechno je v pořádku. Postupně se v nápoji tvoří nová kombucha, buď na povrchu, nebo spojená s původní houbou. Můžeme je dělit a vyrábět více nápoje nebo někomu darovat.

  6. Pokud máje hotový kombuchový nápoj, novou houbu můžeme vypěstovat i tak, že použijeme hotový nápoj a oslazený černý čaj v poměru 1:1 nová houba vyroste v nápoji - mám vyzkoušeno.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!