Koláčky rumáčky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 50 dkg hladké mouky světlé
- 50 dkg polohrubé mouky výběrové
- 20 dkg cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- trochu citrónové kůry
- 2 lžíce rumu
- 15 dkg másla
- 5 dkg sádla nebo stolního oleje
- 6 dkg droždí
- trošku soli
- 3 žloutky
- asi 0,5 l mléka nebo dle potřeby
- Nádivka:
- 2 tvarohy ve staniolu
- cukr dle chuti
- vanilkový cükr
- žloutek
Postup Koláčky rumáčky
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme mouky, přidáme cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a sůl. V mléku a lžičce cukru zmladíme droždí a nalijeme ho do mísy. Poprášíme troškou mouky a mezitím rozšleháme v tuku žloutky, rum a trochu mléka a zaděláme vláčné těsto.
Během kynutí ho ještě několikrát propracujeme. Pak z něj rukou nebo lžící odkrájíme malé kousky, rozděláme je na placičku, na ni dáme ochucený tvaroh, na každý jednu rozinku a zaděláme spojem dolů.
Dáme je na pomaštěný plech a ještě po chvilce kynutí je do zlatova upečeme. Před pečením je ničím nepotíráme.
Po upečení rozpustíme máslo, do něj nalijeme přiměřeně rumu a v tomto každý koláček namočíme. Dělám to tak, že ho zespodu napíchnu na jehlu na špízy nebo na špejli a po omočení ho nechám chvíli okapat a pak ho obalím v práškovém cukru, do kterého jsme vmíchali vanilkový.