Koláčky rumáčky

Recepty, Moučníky

Suroviny

50 dkg hladké mouky světlé
50 dkg polohrubé mouky výběrové
20 dkg cukru krupice
1 vanilkový cukr
trochu citrónové kůry
2 lžíce rumu
15 dkg másla
5 dkg sádla nebo stolního oleje
6 dkg droždí
trošku soli
3 žloutky
asi 0,5 l mléka nebo dle potřeby
Nádivka:
2 tvarohy ve staniolu
cukr dle chuti
vanilkový cükr
žloutek

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme mouky, přidáme cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a sůl. V mléku a lžičce cukru zmladíme droždí a nalijeme ho do mísy. Poprášíme troškou mouky a mezitím rozšleháme v tuku žloutky, rum a trochu mléka a zaděláme vláčné těsto.

  2. Během kynutí ho ještě několikrát propracujeme. Pak z něj rukou nebo lžící odkrájíme malé kousky, rozděláme je na placičku, na ni dáme ochucený tvaroh, na každý jednu rozinku a zaděláme spojem dolů.

  3. Dáme je na pomaštěný plech a ještě po chvilce kynutí je do zlatova upečeme. Před pečením je ničím nepotíráme.

  4. Po upečení rozpustíme máslo, do něj nalijeme přiměřeně rumu a v tomto každý koláček namočíme. Dělám to tak, že ho zespodu napíchnu na jehlu na špízy nebo na špejli a po omočení ho nechám chvíli okapat a pak ho obalím v práškovém cukru, do kterého jsme vmíchali vanilkový.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!