Koláč s ovocno-makovou nádivkou a drobenkou bez lepku, mléka a vajec

Recepty, Moučníky

Suroviny

100 g kokosové mouky (Adveni Medical)
300 g univerzální bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
1 prášek do pečiva
1/2 lžičky xanthanu
100 g cukru
citronová kůra z 1/2 citronu
2 lžíce oleje
cca 450-500 ml vody
Na nádivku:
mletý mák
2 nastrouhaná jablka (ideálně sladká a moučnatá, nebo hrušky, kdo má možnost, použije místo jablek uvařenou řepu cukrovku)
citronová šťáva
citronová kůra
skořice
cukr
rostlinné mléko
Na drobenku
3 lžíce rostlinného tuku (Stella, Alsan)
5-6 lžic bezlepkové mouky (např. Doves Farm bílá bez lepku, Marks and Spencer atd)
2 lžíce cukru

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme makovou nádivku a drobenku. Na nádivku smícháme podle chuti umletý mák s nastrouhanými jablky či hruškami, citronovou šťávou a kůrou, skořicí a trochou cukru.

  2. Podle potřeby přiléváme vlažné rostlinné mléko, až nádivka získá mazlavou konzistenci. Na Kolínsku se tradičně do nádivky používá uvařená a nastrouhaná řepa cukrovka, ale pokud ji nemáte, ovoce ji dobře nahradí. Drobenku připravíme promnutím mouky, tuku a cukru.

  3. Na těsto nejdříve promícháme všechny sypké suroviny, poté přidáme olej a vodu a ručním šlehačem nebo metličkou krátce vyšleháme. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem, na povrch naneseme makovou nádivku a posypeme drobenkou.

  4. Pečeme při 160°C asi 25 minut. Po upečení necháme koláč krátce vychladnout na plechu a poté přendáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!