Kohout na víně

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 kohout /použili jsme stehna a prsa, zbytek šel do vývaru /
1 l kvalitního červeného vína
1 cibule
3 stroužky česneku
4 řapíky řapíkatého celeru
2 lžičky povidel
sůl, pepř
bylinky - tymián nejlépe čerstvý
rozmarýn
2 bobkové listy
250 g uzené slaniny vcelku
1 čtvrtinu bulvy celeru
2 mrkve
1 petržel
70 g másla
4 lžíce rajčatového pyré nebo protlaku

Postup přípravy receptu

  1. Kohouta jsme rozdělili na porce. Stehna na dva kusy a prsa vcelku. Na oleji jsme si osmažili cibulku do zlatova a na ní jsme pak krátce osmažili všechny porce. Přidali jsme bylinky, řapíky celeru, rozkrojené na větší kusy a zalili to vínem. Kdyby víno nestačilo přilijeme vývar z kohouta, osolíme a opepříme. A na konec přidáme povidla a protlak. Pak už jen přikryjeme poklicí a čekáme, dokud se víno nevyvaří do husté omáčky.

  2. 15 minut před koncem varu usmažíme slaninu, nakrájenou na kostičky. Slaninu jsme vyndali a na tom samém tuku jsme osmažili celer a petržel. Vyndali jsme i tohle a usmažili jsme mrkev, nakrájenou na kostičky. Dále jsme to přimíchali do omáčky a nechali to ještě deset minut povařit.

  3. Dále jsme vyjmuli maso, sporák šel na plno a omáčka se zredukovala do potřebné hustoty. Nakonec se to celé zjemnilo máslema bylo to.

  4. Jako příloha se hodí chléb, namačkané brambory nebo obyčejný knedlík.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!