Knedlíky houskové - postup při výrobě - tvarování

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

1 kg hrubé mouky
550-600 ml mléka
1 vejce
1,5 až 2 rovné lžičky soli
1/4 lžičky cukru
1 kostka droždí (42 g)
2 rohlíky (nejlépe den staré)
voda na uvaření
1 lžička soli (do vody)

Postup přípravy receptu

  1. V misce ze 150 ml vlažného mléka, cukru, lžičky mouky a droždí uděláme kvásek a necháme ho přikrytý ubrouskem v teple vzejít.

  2. Do větší mísy vsypeme mouku, uděláme důlek a do něj vlijeme zbylé mléko s rozšlehaným vejcem. Mouku na okrajích osolíme. Vzešlý kvásek přidáme do mísy a vařečkou (robotem) vypracujeme hladké, vláčné a nelepivé těsto, které nám při zadělávání dělá na povrchu bubliny.

  3. Pak do těsta zapracujeme na kostky nakrájené rohlíky. Těsto v míse podsypeme troškou mouky a uděláme ve středu těsta důlek (kyne pak pěkně rovnoměrně). Mísu s těstem přikryjeme ubrouskem (utěrkou) a necháme ho v teple kynout, až zdvojnásobí svůj objem.

  4. Vykynuté těsto z mísy vyklopíme na pomoučněný vál (pracovní plochu) a rozdělíme ho na 4 stejně velké kusy. Tyto kusy by měly vážit stejně, jinak se může stát, že některé knedlíky budou při vaření syrové a některé už převařené!

  5. Při tvarování díl pomyslně rozdělíme na hodiny a zpracováváme ho tak, že ke středu vždy přimáčkneme část těsta. Nejdříve 12 hodin, pak 10 hodin, pak 8 hodin,... a skončíme u 2 hodin. Tak nám vnikne bochánek. Ten položíme spojem na nepodsypaný vál a zlehka těstem na místě zatočíme. Tím spoj jakoby utáhneme a knedlík nám pak nebude praskat.

  6. Hotové bochánky položíme na pomoučněnou plochu, přikryjeme je a necháme 10 minut kynout. Vždy děláme jen tolik bochánků, kolik knedlíků budeme najednou vařit. Nakynutý bochánek zlehka rozválíme do malé šišky a oběma rukama ho vprostřed lehce stlačujeme, abychom z něj vyhnali vzduch, aby nebyl po uvaření příliš porézní.

  7. Vznikne nám tvar takové jakoby činky (foto 16). Tu pak oběma rukama rozválíme do šišky o průměru asi 5-6 cm (délka záleží na velikosti hrnce, ve kterém budeme knedlíky vařit!). Konce knedlíků lehce prstem vmáčkneme dovnitř, aby byly okraje rovné a při vaření nám nechytily brusek.

  8. Knedlíky necháme ještě 10 minut kynout a pak je vkládáme do vroucí osolené (1 lžička soli) vody. Vaříme je přiklopené, v dostatečně velkém hrnci, protože knedlíky při vaření nabudou a musí mít v hrnci dost prostoru! Dobře vykynuté knedlíky nám při vložení do hrnce neklesnou ke dnu. Knedlíky po pár minutách varu jemně odlepíme od stěn (případně ode dna).

  9. Knedlíky vaříme 18-20 minut (dle velikosti) a v polovině doby vaření, je vařečkou otáčíme. Knedlíky vyndáváme z vody postupně, ale pospíšíme si, jinak se nám zbylé knedlíky převaří. Knedlíky vyndáváme podběrákem na knedlíky, nebo dvěma talířky proti sobě, či prkýnkem. Podběrák je nejlepší.

  10. Knedlík ihned po vyndání z vody propícháme vidlicí (zbavíme ho tak horké páry) a překrojíme ho v půli nití. Nit podložíme pod knedlík, nahoře zkřížíme a utáhneme. Tím i vizuálně zjistíme, jestli je knedlík vprostřed dovařený, či nikoliv.

  11. Pakliže je uprostřed ještě syrový, tak ho ihned vrátíme zpět a necháme ho ještě pár minutek dovařit. Pak zopakujeme postup - vyjmout, propíchat. Ještě teplé knedlíky pomažeme ze shora tukem (olej, 100% tuk, máslo).

  12. Knedlíky při porcování krájíme zahorka nití,či kráječem na knedlíky a nebo za studena ostrým nožem. Pakliže vaříme knedlíky na dvakrát (po dvou kusech), tak další bochánky uděláme, když z těch prvních už jdeme tvarovat knedlíky. Ušetříme tak čas a energii při vaření.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!