Kynuté domácí koláčky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
500 g polohrubé mouky
100 g másla
2 ks žloutků
80 g cukru moučka
250 ml mléka
1 ks droždí
1 polévková lžíce cukru krupice
Tvarohová náplň:
1 tvaroh měkký
1 vejce
150 g cukru moučka
povidla

Postup přípravy receptu

  1. Mléko musí mít minimálně pokojovou teplotu, nejlépe však, aby bylo teplejší. Přidáme do něj lžíci krupicového cukru, rozmícháme, přidáme droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek.

  2. Do mísy navážíme 500 g polohrubé mouky, přidáme cukr moučku, žloutky (bílky dáme stranou), změklé máslo a jako poslední přidáme vzešlý kvásek. Já rovnou rukou všechny ingredience smíchám a následně hnětu. Těsto by nakonec mělo být nelepivé, vláčné. Decentně zasypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a dáme na 60 minut kynout na teplé místo.

  3. Poté těsto vyjmeme z mísy, dáme na vál, prohněteme. Postupně odebíráme z těsta bochánky, které rozválíme a sklenicí vykrajujeme kolečka. Dnem sklenice do těsta uděláme důlek, dáváme na plech (plech a pečící papír), prstem ještě pro jistotu prohloubíme důlek a hned můžeme dávat tvarohovou náplň (nebo jsem v tomto receptu použila povidla, není od věci použít i makovou, ořechovou, jablka - dle chuti). Můžeme zasypat na jemno krájenými mandlemi nebo drobenkou (není nutné). Troubu zapneme na cca 160°C a dokud se nerozehřeje, necháváme koláčky na plechu kynout. Následně potřeme zbývajícím bílkem (zbyl nám při dělání těsta) a dáme péct na cca 20 minut, dokud nebudou okraje koláčků zlatavé (viz. foto).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!