Klasické české rohlíky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Omládek:
100 ml vlažné vody
1 lžička Sladěnky
10 g droždí
125 g hladké mouky
Dále:
5 g cukru
140 ml vody
1,5 lžičky soli
355 g hladké mouky
25 g tuku (dala jsem olej, možné dát i margarín - ne Heru)

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na omládek dobře umícháme, pak v míse zakryjeme a necháme 35-45 minut kynout.

  2. Přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které necháme v teplém prostředí dobře nakynout. Vykynuté vytáhneme, propracujeme, rozdělíme na dílky a uděláme rohlíky (12 menších nebo 8-10 velkých).

  3. Na plechu, v teplém a pokud možno vlhkém prostředí (aby neokoraly) je necháme dobře nakynout a potřené vodou je upečeme ve vyhřáté troubě (210°C/10-15 min) s kastrůlkem vody na dně - kvůli tvorbě páry, ve které rohlíky lépe nakynou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!