Vídeňský štrúdl - klasické náplně

Recepty, Moučníky

Suroviny

Jablkovo-maková náplň:
3-4 jablka (nejlépe domácí)
150 g termostabilizovaného mletého máku + trošku na podsypání + 50 g
40 g (hrst) rozinek
1 vanilínový cukr
1 skořicový cukr
1zarovnaná KL mleté skořice
1/2 PL cukru krystal (nemusí být, podle sladkosti jablek)
100 ml kvalitního rumu
100 g másla - i víc, dle potřeby
Višňovo-maková náplň:
(kompotové višně, tento štrúdl, nesmí být moc sladký)
200 g vypeckovaných kompotových višní
150 g termostabilizovaného máku + na podsypání + 50 g
1 vanilkový cukr
1 skořicový cukr
1/2 PL krystalového cukru (u čerstvých višní 40 g cukru)
2 malinká strouhnutí citronové kůry (nemusí být)
100 ml kvalitního rumu
100 g másla

Postup přípravy receptu

  1. Opláchneme rozinky na sítku vlažnou vodou, přeložíme do hrníčku s trochou rumu a necháme nabobtnat cca 2 hodiny.

  2. Rozpustíme máslo na potření těsta, cca 50 g. Očistíme jablka od jádřinců a půlky najemno nakrájíme na šířku asi 2 mm. V míse jablka posypeme mákem, přidáme rozinky s rumem a jemně prohodíme.

  3. Rychle vyválíme štrúdlové těsto na papíru, natřeme celé vlahým máslem a kraj těsta podsypeme pruhem máku. Na něj uložíme jablka s mákem, posypeme vanilkovým cukrem, skořicovým cukrem a mletou skořicí. Můžeme přidat 1/2 PL krystalového cukru.

  4. Na to rovnoměrně uložíme 4 kousky másla, 20x20x5 mm. Pomocí papíru opatrně smotáme, lehce urovnáme, zahneme kraje těsta a s papírem přeložíme na plech. Zbylý papír ustřihneme, aby se vešel i druhý štrúdl.

  5. Upečeme do barvy, vyndáme a ihned natřeme vlahým máslem rozmíchaným s rumem, aspoň dvakrát.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!