Karbanátky v červené omáčce s cizrnou

Recepty, Mleté maso

Suroviny

Karbanátky:
400 g mletého masa – mix vepřového a hovězího
1 vejce
1/2 lžičky mletého černého pepře
sůl
60 g strouhaného sýra
1/2 lžíce olivového oleje
rostlinný olej – na pečení karbanátků – řepkový
Omáčka:
1/2 bílé cibule
4 lžíce krájených rajčat (i se šťávou)
4 lžíce cizrny
2 lžíce olivového oleje
100-150 ml kuřecího vývaru
1 lžička bazalky
Příloha:
300 g brambor
sůl
hrst hladkolisté petržele
kousek másla

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na olivovém oleji. Přidáme rajčata i se šťávou, propláchnutou cizrnu (obojí z konzervy) a chvilku povaříme. Přilijeme trochu vývaru – pak ještě přidáváme podle žádané konzistence omáčky. Povaříme tak 5 minut na středním ohni. Přidáme lžičku bazalky, zakryjeme a dusíme ještě 5 minut.

  2. Dáme vařit na drobnější kostky nakrájené brambory v osolené vodě.

  3. Mezitím smícháme mleté maso s vejcem, pepřem a solí. Vytvoříme karbanátky pomocí velké lžíce, které ještě dotvarujeme v mokré ruce a opečeme je na oleji na středně vysokém plameni, tak 4 až 5 minut z každé strany. Na jejich pečení volím řepkový olej.

  4. Zbavíme se oleje v pánvi, vytřeme ji lehce třeba papírovou kuchyňskou utěrkou. Trochu olivového oleje na pánvi rozehřejeme a dáme karbanátky zpět na pánev. Na každý karbanátek dáme dobrou špetku strouhaného sýra, přelijeme každý lžící omáčky a zakryjeme. Necháme asi 3 minuty, aby se sýr roztekl. Pak přidáme zbylou omáčku mezi karbanátky, zakryjeme a na mírném ohni 3 minuty ještě prohřejeme.

  5. To je tak čas na přípravu přílohy – šťouchaných brambor. Brambory slijeme, rozbijeme mačkadlem na polokaši, vmícháme máslo a nasekanou petrželku. Případně ještě mírně dosolíme.

  6. Karbanátky podáváme se šťouchanými bramborami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!