Karbanátky se zelím - zelníky

Recepty, Mleté maso

Suroviny

500 g míchaného mletého masa nebo z plece
250 g okapaného kysaného zelí
45 g rajského protlaku, plnější lžíce
2 vejce
4 stroužky česneku, dle chuti
sůl
pepř mletý
1 plnější lžička mleté sladké papriky, může být i pálivá
160 g vařených brambor, jemně nastrouhaných
cca 1 hrst hrubé mouky
olej nebo sádlo na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Mleté maso dáme do mísy, přidáme okapané, vymačkané zelí, které jsme překrájeli na kratší kousky, nastrouhaný česnek a studené vařené brambory (klidně zbylé z minulého dne), protlak, vejce, papriku, sůl a pepř dle chuti. Vše řádně promícháme a dle potřeby přidáme přidáme trochu hrubé mouky. Mouky nedáváme moc, směs by měla být vláčná, jako pojidlo tam již máme vejce a brambory.

  2. Ze směsi tvarujeme mokrou rukou placičky, které smažíme v pánvi s roztopeným olejem nebo sádlem z obou stran dozlatova. Hotové dáme okapat na ubrousek.

  3. Podáváme s vařeným bramborem, kaší... Výborné jsou i vychladlé, takže je můžeme podávat i jako rychlé občerstvení s chlebem a hořčicí.

  4. Lze upéct i jako sekanou, například ve srnčím hřbetu, který vymažeme sádlem, naplníme směsí, vložíme do předehřáté trouby na 190 stupňů cca 45 minut, dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!