Jogurtovo-kakaový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
250 g másla
6 lžic vody
2 lžíce rumu
200 g krystalového cukru
2 lžíce kakaa
4 vejce
250 g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
Jogurtové těsto:
700 g bílého jogurtu
2 lžíce kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinku
1 lžíce hladké mouky
2 lžíce moučkového cukru
3 vejce
Poleva:
2 malé kelímky zakysané smetany nebo 200 ml smetany ke šlehání
100 g bílé čokolády

Postup přípravy receptu

  1. Máslo rozpustíme, přidáme kakao, rum, cukr a vodu. Promícháme a necháme vychladnout. Bílky vyšleháme do tuhé pěny. K zchladlému máslu přidáme žloutky, prášek do pečiva a mouku. Pomalu do kakaové hmoty vmícháme i sníh. Těsto nalijeme na hlubší plech veliký asi 20x30 cm nebo do větší kulaté dortové formy.

  2. Prošleháme dohromady suroviny na jogurtové těsto a vlijeme na těsto kakaové.

  3. Pečeme asi hodinu v nepředehřáté troubě /těsto nevyboulí/ při teplotě cca 170 st.. Během pečení jogurtová hmota klesne na dno a kakaové těsto těsto bude na povrchu. Po upečení necháme na mřížce vychladnout.

  4. Bílou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Přidáme k ní buď vyšlehanou šlehačku nebo zakysanou smetanu. Navrstvíme na vrch vychladlého koláče a odložíme do chladničky ztuhnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!