Svítek - specialita z Vysočiny podávaná s koprovou omáčkou

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

3 vejce
necelý hrnek dětské krupičky
1 lžička prášku do pečiva
1/4 hrnku oleje
voda
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Rozklepneme 3 vejce, která pořádně vidličkou rozkvedláme (tak 1 min), přisypeme krupičku, ve které jsme zamíchali prášek do pečiva - musíme vytvořit těstíčko, které není ani moc husté ani moc tekuté - viz foto.

  2. Na plynový sporák dáme plotýnku a necháme si předehřát olej na pánvičce. Až bude olej připravený na smažení, vylijeme těstíčko na pánvičku - plamen stáhneme na mírný - těsto by mělo být tak husté, aby se nám nerozlilo po celé pánvičce (pánvička by měla mít v průměru nejméně 25 cm a měla by být hlubší).

  3. Po stáhnutí plamene pánvičku přikryjeme pokličkou a placku opékáme z jedné strany 15 min, poté ji obrátíme a znova ji pod pokličkou opékáme 15 min (placku v průběhu pečení můžeme vícekrát otáčet, tak, aby byla krásně do zlatova opečená - dodržíme tak půl hodinku na celé pečení.

  4. Připravíme si osolenou vodu a placku vodou zalijeme tak, aby byla placka potopená - pánvičku přendáme z plotýnky na plamen na největší stupeň - to, aby nám voda začala brzy vařit.

  5. Na pánvičku opět přiložíme pokličku. Kontrolujeme, aby byla stále placka ponořená ve vodě, jelikož placka vodu nasává, musíme ji neustále dolívat.

  6. Svítek se nám po zalití zvětšuje, až by měl nabýt do celé plochy pánvičky - vaření trvá tak 20 min - pak svítek v pánvičce rozřízneme na čtyři části a znova pod pokličkou vaříme tak 5 min. Svítek musí být měkký a nadýchaný.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!