Jemná mandlová vánočka

Recepty, Moučníky

Suroviny

600 g hladké mouky
150 g cukru
250 ml vlažného mléka
30 g droždí
1 vejce + 2 žloutky
120 g roztaveného a vychladlého másla
hrst rozinek předem namočených v rumu
rum
1/2 lžičky soli
špetka muškátového oříšku
1 lžička nastrouhané citrónové kůry
100 g oloupaných a umletých mandlí
1 vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, uděláme důlek, do něj rozdrolíme droždí, posypeme troškou cukru, zalijeme vlažným mlékem (pozor ne horkým) a necháme vzejít kvásek.

  2. Až kvásek vzejde, přidáme do mísy ostatní ingredience, promícháme vařečkou, až se všechno spojí a dále vypracujeme rukama ve vláčné těsto.

  3. Necháme kynout hodinu na teplém místě.

  4. Po vykynutí krátce těsto prohněteme, uválíme válec a rozdělíme na 7 kusů.

  5. Ze čtyř kusů upleteme spodní pletenec (návod viz. odkaz v poznámce).

  6. A ze tří kusů upleteme klasický copánek.

  7. Spodní pletenec přendáme na vymazaný plech, hranou dlaně uprostřed po celé délce uděláme žlábek a položíme na něj horní copánek.

  8. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi 45 minut na 150 -160°C.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!