Jemná cuketová omáčka s gorgonzolou

Recepty, Omáčky

Suroviny

1 menší cuketa
cca 80- 100 g gorgonzoly (o něco méně třeba nivy, která je slanější)
2 jarní cibulky
cca 5 plátků slaniny nebo šunky
100 ml mléka nebo smetany na vaření
2 stroužky česneku
čerstvá bazalka
kousek másla
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Cibulky, slaninu a cuketu nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi nejprve orestujeme slaninu, poté přidáme bílé části cibulek, necháme zesklovatět a pak přihodíme kostičky cukety. Osolíme, opepříme a cca 5 minut mícháme a restujeme. Podlijeme asi 100 ml vody nebo zeleninového vývaru a dusíme doměkka.

  2. Asi 2 minutky před dovařením do směsi rozmačkáme česnek a dáme i zelené části cibulek. Poté vše rozmixujeme tyčovým mixérem, do požadované hustoty naředíme mlékem nebo smetanou, rozdrobíme do omáčky gorgonzolu a necháme ji zcela rozpustit. Nakonec vmícháme posekanou bazalku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!