Jednoduchý smetanový Lotus dort / řez

Recepty, Moučníky

Suroviny

Korpus:
5 vajec
150 g cukru krupice
50 ml oleje
100 ml vlažné vody
300 g polohrubé mouky
půl balení prášku do pečiva
Náplň:
600 ml smetany ke šlehání 33%
250 g Lotus sušenek
Baileys nebo rum či vaječný koňak na pokapání korpusu

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přilijeme olej a vodu, promícháme a přisypeme mouku s kypřidlem. Vyšleháme hladké těsto, do kterého nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do dortové formy cca 33 cm, kterou jsme předem vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Vložíme do předehřáté rouby na 170 stupňů a pečeme dozlatova, je-li hotové, vyzkoušíme špejlí, na kterou se těsto nesmí lepit.

  2. Hotový korpus necháme vychladnout, poté ho rozkrojíme, řezné strany pokapeme Baileys nebo rumem, případně vaječným likérem a naplníme smetanovou náplní, kterou jsme připravili během pečení a chladnutí korpusu. Polovinu náplně dáme na spodní díl korpusu, rovnoměrně rozetřeme, zaklopíme druhým plátem a na něj naneseme zbylou náplň.

  3. Náplň: Lotus sušenky rozdrtíme, trošku jich necháme bokem na závěrečné posypání. Smetanu vyšleháme dotuha a vmícháme do ní nadrcené Lotus sušenky. Sladit není vůbec nutné, sušenky jsou sladké dost, ale pokud chceme, můžeme trochu moučkového cukru do náplně samozřejmě přidat.

  4. Hotový dort posypeme zbylou drtí a dáme na chvíli do chladna. Dlouhé proležení není nutné, korpus je vláčný, navíc zvlhčený, náplň nadýchaná..., prostě stačí už jen zakrojit a mlsat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!