Jarní chlebík

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

Na omládek:
160 ml vlažné vody
lžička sladěnky nebo sladovitu
21 g droždí
200 g hladké mouky
Dále do těsta:
240 ml vody
lžička octa
lžíce oleje
lžíce Bramboráku v prášku
2 lžičky drceného kmínu
2 lžičky soli
150 g žitné celozrnné mouky jemné
300 g pšeničné chlebové mouky

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na omládek necháme pekárnou jen vymíchat a hotový omládek pak v zavřené pekárně asi 45 minut kynout.

  2. Přidáme ostatní suroviny a bez předehřevu necháme umíchat těsto, které nám pak v pekárně i vykyne (může ale klidně kynout i v míse).

  3. Vykynuté vytáhneme, přetužíme a rozdělíme na dva nestejné díly - 1/3 a 2/3, z každého uděláme plošší bulku. Střed větší bulky ještě dlaní promáčkneme a do prohlubně usadíme menší bulku. Omoučeným obráceným koncem vařečky celý chlebík svrchu propíchneme až k podložce a takto upravený už necháme na plechu nakynout.

  4. Vykynutý chleba potřeme vejcem s trochou vody, vařečkou obnovíme důlek, můžeme ozdobit i semínky (použila jsem dýňová) a vložíme do vyhřáté trouby. Prvních 5-10 minut pečeme na 220°C, pak zmírníme na 190-200°C a dopečeme, ještě asi 35-45 minut. (Každá trouba peče jinak.) Chleba výrazně voní a díky nezvyklému tvaru přitahuje i oči - krajíce vypadají jako obláčky. (Těsto nemusíte dělat jen v pekárně, můžete klidně i ručně nebo robotem.)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!