Jablečný koláč s mákem

Recepty, Moučníky

Suroviny

240 g hladké mouky
1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
150 g másla
100 g krupicového cukru
1 žloutek
2 lžíce másla
1 lžíce medu na potření
Náplň:
120 g másla
70 g cukru
3 vejce
50 ml smetany na šlehání
100 ml zakysané smetany
150 g nemletého máku
150 g polohrubé mouky
špetka kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
4 jablka

Postup přípravy receptu

  1. Na vál nasypeme mouku smíchanou s kypřícím práškem, přidáme pokrájené změklé máslo a cukr. Směs prokrajujeme nožem, dokud se nezačnou tvořit drobné hrudky. Nožem je nahrneme na hromádku, uprostřed utvoříme důlek a vyklepneme do něj žloutek. Vypracujeme vláčné tuhé těsto a necháme v chladu alespoň hodinu odpočívat.

  2. Poté ho rozdělíme na tři díly, z každého vyválíme kruh a vložíme je na sebe do kulaté formy o průměru 26 cm. Proč těsto ze tří dílů se mne neptejte, nevím, asi aby lépe pod nádivkou naskočilo. Pokud se trhá, klidně dejte ta jednotlivá kola v kouskách tak, aby bylo dno formy pravidelně pokryto.

  3. Na náplň vyšleháme v míse máslo s cukrem, přidáme vejce, vlažnou smetanu a zakysanou smetanu. Zapracujeme mák, mouku smíchanou s kypřícím práškem a špetkou soli.

  4. Tuto náplň rozetřeme na připravené těsto, poklademe ji hustě dílky jablek, potřeme rozpuštěným máslem s medem.

  5. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 210°C (u horkovzdušné trouby na 190°C). Po 10 minutách teplotu snížíme na 160°C (140°C) a pečeme dalších 30 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!