Jablečno-karamelové řezy

Recepty, Moučníky

Suroviny

60 dkg hladké mouky
25 dkg moučkového cukru
15 dkg másla
1 kávová lžička jedlé sody
špetka soli
2 vejce
3 lžíce smetany
1 lžíce rumu
2 lžíce kakaa
Náplň:
1 kg jablek
třtinový cukr nebo cukr krupici
1 lžíce másla
skořice
rozinky
namočené v rumu
Poleva:
čokoláda na vaření
kousek ztuženého tuku
troška stolního oleje

Postup přípravy receptu

  1. Ze všech surovin, kromě kakaa, si v robotu nebo míse připravíme vláčné těsto.

  2. To pak rozdělíme na 2 díly, 1 necháme světlý, druhý obarvíme kakaem. Odložíme, ale ne do chladna a připravíme si náplň.

  3. Omytá jablka vykrájíme a na hrubém struhadle nastrouháme tak, aby nám zůstala v ruce jen slupka, tu do náplně nedáváme.

  4. V kastrolu nebo hlubší pánvi rozpustíme máslo, přidáme 2 lžíce cukru a uděláme světlý karamel.

  5. Do něj vložíme jablka a vše mírně podusíme.

  6. Přidáme koření, rozinky v rumu nebo i rum samotný a necháme prochladnout.

  7. Na pečícím papíru, bez použití mouky, vyválíme tmavou placku vložíme ji do máslem vymaštěného plechu, který ještě velmi jemně posypeme cukrem krupicí, ale opravdu jen mírně, jako byste ho posolili.

  8. Těsto překlopíme tak, aby papír zůstal nahoře a pak ho jen z těsta stáhneme.

  9. Na těsto rovnoměrně rozetřeme náplň a tím samým způsobem přikryjeme světlým těstem.

  10. Propícháme ho na několika místech jehlou na špízy a vše upečeme při 180 stupních dozlatova.

  11. Necháme vychladnout, polijeme polevou a po ztuhnutí nakrájíme na řezy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!