Jablečná povidla na 3 způsoby

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

Jablka
cukr krystal nebo krupice
jablečný ocet (může být i normální)

Postup přípravy receptu

  1. Ve všech případech se jedná o čistou váhu jablek oloupaných a pokrájených nebo nastrouhaných.

  2. Na 1 kg jablek 250 g cukru a 0,5 dl octa, 1/8 litru vody. Jablka podlejeme vodou a za občasného zamíchání rozvaříme. Pak přidáme ocet a cukr a vaříme do husté kaše, tj. asi 30 minut. Hotová povidla nalejeme do vyhřátých sklenic, uzavřeme a při 80 °C sterilujeme 15 minut.

  3. Na 1 kg jablek 400 g cukru a 2 lžíce octa Pokrájená jablka promícháme s cukrem a octem a necháme odležet do druhého dne v chladu. Pak za stálého míchání vaříme na mírném plameni až zesklovatí. Plníme do sklenic. Zakryjeme dvojitým celofánem a mezi něj nasypeme Petol. Sklenice zavážeme a necháme zaschnout v troubě.

  4. 2,5 kg jablek, 150 g cukru, 1/8 l octa. Pokrájená jablka pod pokličkou na mírném ohni rozdusíme a je-li potřeba rozmixujeme. Pak teprve přidáme cukr, zalijeme octem a 30 minut zvolna vaříme. Horká nalejeme do vyhřátých skleniček, navrch můžeme nalít lžíci rumu. Skleničky plníme až k okraji, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Podle tohoto receptu jsou dělaná před 3 lety povidla na obrázku a pořád jsou dobrá.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!