Hovězí líčka na majoránce s česnekem a žampiony

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

500 g hovězích líček
mletý černý pepř
2 bobkové listy
2 kuličky nového koření
3 kuličky jalovce
olej
1 velká cibule
1 lžíce sádla
2 lžíce rajského protlaku
2 lžička hnědého cukru
sůl
maso-zeleninový vývar
2 lžíce sušené majoránky
4 stroužky česneku
4 velké žampiony

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí líčka upravíme, odstraníme blanky a nakrájíme na menší kousky, které posypeme černým pepřem, vložíme do misky, k masu přidáme bobkové listy, kuličky nového koření a jalovce a nakonec maso potřeme olejem. Dáme do lednice uležet do druhého dne.

  2. Použijeme pekáček, který je vhodný jak na plotnu, tak i do trouby.

  3. Do pekáčku vlijeme olej z masa a přidáme sádlo, tuk necháme roztopit a na něm zprudka opečeme líčka z obou stran. Až se maso zatáhne, přihodíme do pekáčku na kostičky nakrájenou cibuli, restujeme dohněda (ne do připálení!), přidáme rajský protlak a cukr a vše necháme zkaramelizovat.

  4. Podlijeme vývarem, opatrně osolíme, pokud je vývar solený, přiklopíme a vložíme do vyhřáté trouby.

  5. Pečeme při 170°C asi 1,5-2 hodiny, průběžně podléváme vývarem. Až jsou líčka téměř měkká, troubu ztlumíme na 150°C, přidáme pokrájené žampiony, prolisovaný česnek a majoránku a pečeme do úplného změknutí masa.

  6. Pokud je třeba, maso se šťávou dosolíme, odstraníme bobkové listy, kuličky nového koření a jalovce. Šťávu není třeba zahušťovat či ředit, pokud jako přílohu zvolíte bramborovou kaši.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!