Hovězí kližka na švestkách
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 500 g hovězí kližky
- 80 g uzeného bůčku
- 300 g zralých švestek
- 100 ml červeného vína
- 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru (nebo sušeného mletého)
- masox nebo silný hovězí vývar
- 1 lžíce sádla
- 1/2 lžíce másla
- l/2 lžíce mouky
- sůl
Postup Hovězí kližka na švestkách
Postup přípravy receptu
-
Ve větší pánvi rozehřejem lžíci sádla, přidáme uzený bůček pokrájený na nudličky, opečeme, vložíme plátky masa a zprudka orestujeme. Osolíme je, posypeme zázvorem a podlijeme vínem, které necháme zčásti vyvařit.
Švestky vypeckujeme, několik si jich necháme stranou a zbytek přidáme k masu.
Podlijeme vývarem, zakryjeme a zvolna dusíme doměkka.
Maso vyjmeme a udržujeme v teple.
Máslo prohněteme s moukou, vložíme do omáčky a necháme provařit cca 20 minut, je-li třeba přilijeme vývar.
Nakonec omáčku propasírujeme, přidáme do ni zbylé švestky, pokrájené na kousky a necháme přejít varem.