Hovězí guláš v troubě se zeleninou.

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1 kg hovězí kližky na guláš (kližka, krk apod)
3 cibule
5 stroužků česneku
1 polévková lžíce sladké papriky
1 polévková lžíce gulášové papriky
1 kávová lžička uzené papriky (lze vynechat)
(dle vlastní chuti pálivou papriku, chilli pro milovníky ostřejší chuti)
2 polévkové lžíce plnotučné hořčice
Asi 1,5 l vývaru (nebo 1, 5 l vody a 2 kostky bujonu bez glutamátu),
černý pepř
sůl podle chuti
balíček Mochovské mražené zeleniny 350 g (hrášek, květák, kukuřice, fazolky)
chlebová mouka nebo chléb na zahuštění

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 200°C. Maso nakrájíme na kostky, cibuli a česnek nasekáme na kousky.

  2. Do pekáče dáme maso, cibuli, česnek, hořčici a veškeré koření a důkladně promícháme.

  3. Zalijeme vývarem, pokud nemáme, rozdrobíme na povrch bujon a zalijeme vodou – maso by mělo být protopeno, ne přelito a opět promícháme.

  4. Povrch zakryjeme alobalem a přiklopíme vhodnou poklicí, pekáčkem atd.

  5. V troubě necháme bez jakékoli kontroly a míchání 90 minut. Po této době odklopíme (pozor na opaření od alobalu!!!!), zkontrolujeme měkkost masa a chuť omáčky – případně dochutíme.

  6. Pokud je maso ještě tuhé (záleží na jakosti masa), ještě zakryjeme a vrátíme tak na 20 min. do trouby.¨

  7. Potom v trošce vody rozmícháme mouku, nebo nastrouháme patku tvrdšího chleba na zahuštění, vsypeme sáček zeleniny a už bez alobalu přiklopíme a vrátíme do trouby. Necháme dojít cca 10 min., zkontrolujeme chutě, troubu vypneme.

  8. Servírujeme jen s chlebem, nebo i s knedlíky, případně jinou naší oblíbenou přílohou. Kdo má rád pivečko, k tomu bude jako říz!!!!!! Pokud nám zbude na rozležení, po 2 dnech je to přímo mana nebeská;-)) - zapomněla jsem porci pro kamarádku v lednici (nepřišla, ale přišel na ni manžel po těch 2 dnech a spokojeně debužíroval;-))


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!