Houby na smetaně s brambory (+ houby na zimu)

Recepty, Houby

Suroviny

1/2 košíku čerstvě nasbíraných hub (hříbky, podhříbky, kozáci…)
5-6 brambor (dle strávníků)
1/3 kostky másla
2 ks cibule
kelímek kysané smetany
2 polévkové lžíce hladké mouky
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
kmín
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Houby očistíme, pokrájíme na kousky. Brambory oloupeme, pokrájíme na menší kousky (aby se vešly na půl lžíce:-)), zalijeme do roviny vodou, dobře osolíme, přidáme kmín, bobkový list, nové koření a necháme stát.

  2. V širším kastrolu rozpálíme máslo, přidáme najemno pokrájenou cibuli a dozlatova osmahneme. Přidáme houby, ČL kmínu, podlijeme 1/2 šálkem vody, promícháme, přikryjeme pokličkou a při občasném míchání dusíme asi 15-20 min. Poté odkryjeme, necháme odpařit většinu vody, odstavíme a necháme stydnout.

  3. Dáme vařit brambory a v menším hrnci smažíme zvolna na 1 PL másla světlou jíšku, připravíme si metličku a když jsou brambory měkké, vyjmeme bobkový list a nové koření a vodou z brambor zalijeme jíšku. Metličkou rozmícháme, aby se neutvořily hrudky a vaříme asi 10 min.

  4. Do tohoto základu přidáme dle potřeby asi 2-3 naběračky podušených hub, přidáme smetanu, opatrně dosolíme (voda z brambor je slaná!), necháme projít varem. Podáváme s uvařenými brambory a pojídáme lžící. Zbytek hub dáme do čvrtkilových krabiček od másla nebo do mikrotenových pytlíčků zamrazit. Ty můžeme v zimě použít do čehokoliv na houbách.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!