Krémová zelná polévka

Recepty, Polévky

Suroviny

1 malá hlávka bílého zelí
3 velké brambory
cibule
1,5-2 l zeleninového vývaru (vody)
zakysaná smetana
1 ČL drceného kmínu
libeček
muškátový oříšek
pepř nebo mleté chilli
1-2 stroužky česneku
slanina
gremolata:
parmezán
řeřicha
citronová kůra

Postup přípravy receptu

  1. Zelí nakrájíme na nudličky, brambory na kostičky. V hrnci, ve kterém budeme polévku vařit, rozpálíme olej, zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kostičky brambor a promícháváme-restujeme. Po chvilce přidáme nudličky zelí, kmín, muškátový oříšek, chilli, zalijeme zeleninovým vývarem, promícháme a vaříme pod pokličkou cca 30-40 minut.

  2. Polévku odstavíme ze sporáku, rozmixujeme dohladka a vmícháme zakysanou smetanu (nedala jsem celou, trochu jsem ponechala na ozdobu). Nakonec dochutíme prolisovaným česnekem, případně ještě dosolíme.

  3. Na talíři polévku ozdobíme zakysanou smetanou, osmaženou slaninou a gremolatou. Polévku můžeme také servírovat s míchanými nebo natvrdo vařenými posekanými vejci.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!