Habova domácí tortilla s masovou náplní

Recepty, Grilování

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky (+ na pomoučení válu)
100 g rozpuštěného sádla
špetka soli
250 ml horké vody
Náplň:
750 g kuřecího, vepřového nebo hovězího masa (záleží na strávníkovi)
rajčata
salátové okurky
jedna z níže uvedených omáček
ledový salát
Omáčky:
Mix:
100 g tatarky
100 g kečupu (obě omáčky smíchat)
Řecká:
1 zakysaná smetana
6 rozmačkaných stroužků česneku (vše zamíchat)
Ostatní suroviny:
sůl
pepř
olej
grilovací koření
granulovaný česnek

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve smícháme hladkou mouku, rozpuštěné sádlo, sůl, horkou vodu a uděláme těsto. Vodu dávám vřelou z konvice. Hladkou pšeničnou mouku můžeme nahradit kukuřičnou, bude to víc mexické. Těsto vyválíme do hada a potom ukrajujeme kousky, které rozválíme na pomoučněném válu na tenké placky. Poklicí (která je o cca 2 cm větší než průměr pánve) vykrajujeme tortilly. Případně můžeme placky oříznout nožem, aby se nám vešly na pánev. Na rozpálenou teflonovou pánev dáme vyválenou placku a z každé strany opékáme zhruba 1-2 minuty (záleží na velikosti pánve a na sporáku), než se na ní začnou dělat tmavé puchýřky. Množství těsta vyjde asi na 12 tortill.

  2. Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, nebo malé kostičky. Nakrájené maso dáme do misky, zalijeme trochou oleje, granulovaným (nebo namačkaným) a zasypeme grilovacím kořením. Já nechávám maso odpočinout přes noc v ledničce, ale můžeme maso dělat ihned. Na pánev dáme olej a jakmile se rozpálí, tak vložíme na pánev připravit masovou směs.

  3. Na tortillu namažeme podle chuti jednou z připravených omáček. Mažeme nejlépe vypouklou stranou lžíce. Na omáčku dáme ledový salát, masovou směs, nakrájená rajčata a salátovou okurku. Naplněnou tortillu smotáme, zabalíme spodní část do alobalu a můžeme podávat (pokud budete chystat tortillu na druhý den do práce, tak spodní část zabalit potravinovou fólií a následně do alobalu - potravinová fólie v mikrovlnce nevadí...:o). Do náplně můžeme dát navíc to, na co máme chuť - kukuřici, tvrdý strouhaný sýr, chilli papričky apod. Domácí tortilly s masem ihned podáváme k jídlu. Tortilla a masová směs by měla být teplá, lze ještě ohřát v mikrovlnné troubě. Zelenina a omáčky by zase měly být studené.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!