Gulášová polévka z hlívy s ovesnými vločkami

Recepty, Polévky

Suroviny

250 g hlívy ústřičné
1 velká cibule
50 g uzeného špeku + sádlo či olej
50 g ovesných vloček
250 g brambor
4 stroužky česneku, dle chuti
cca 1 lžíce sladké papriky, dle barvy
1 lžíce hladké mouky (30 g)
drcený kmín
mletý pepř
majoránka
sůl
1-1,5 l vývaru

Postup přípravy receptu

  1. Na jemně pokrájeném špeku s troškou oleje či sádla osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, pak přisypeme vločky a dosmažíme obojí lehce dozlatova. Přisypeme na nudličky pokrájenou hlívu, kterou dochutíme drceným kmínem a dále smažíme do povadnutí hlívy.

  2. Následně přidáme nasekaný nebo nastrouhaný česnek, mletou papriku dle barvy (může být i v kombinaci s pálivou) a mouku a za stálého míchání necháme vše ještě krátce osmažit.

  3. Přisypeme na kostičky pokrájené brambory, zalijeme zhruba litrem vývaru, osolíme, opepříme a vaříme do změknutí brambor, za občasného promíchání.

  4. Ke konci vaření dochutíme majoránkou dle chuti, dolijeme vývarem do požadované hustoty polévky, případně ještě dochutíme solí, pepřem nebo česnekem a můžeme podávat.

  5. Podávat můžeme samostatně, ale i s čerstvým pečivem či chlebem, případně bramborovými nebo škvarkovými plackami, jako plnohodnotný hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!