Guláš koňského handlíře Körtésze aneb Koňský guláš se zelím

Recepty, Jiné maso

Suroviny

500 g koňského masa
150 g slaniny
150 g poličanu (lze použít i vysočinu)
3 stroužky česneku
2 dcl bílého vína
2 větší cibule
150 g hub (použil jsem mražené)
200 g kysaného zelí
5 g tymiánu
pepř
sladká paprika sušená
rajčatový protlak
sůl
sádlo
chilli

Postup přípravy receptu

  1. Na sádle opražíme slaninu. Cibuli nakrájíme na malé kostičky a vhodíme ji na rozpečený špek a orestujeme do zlatova. Přidáme česnek.

  2. Mezitím si pokrájíme maso na kostky cca 2 cm a dáme je osmahnout k cibulce. Až se maso zatáhne, přidáme houby. Osolíme a opepříme.

  3. Přisypeme červenou papriku a přidáme nakrájený poličan, rajčatový protlak a přilijeme 2 dcl bílého vína. Přilijeme cca 1 litr vody, přidáme vymačkané a na drobno nasekané zelí a necháme vše vařit na mírném ohni. Po 20 minutách přidáme tymián a chilli.

  4. Zamícháme, a na nejmírnějším plameni za občasného míchání a mírného přilévání vody necháme probublávat tak dlouho, než maso zcela změkne. Toto může trvat několik hodin.

  5. Hlídáme, mícháme a podléváme. Guláš se nemusí zahušťovat a díky houbám má krásnou hnědou barvu. Po uvaření dosolíme dle chuti a podáváme s maďarskými langoši.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!