Grilované kuře (pečené ze stojánku)

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 menší kuře o hmotnosti cca do 1,3 kg
sůl
100 g másla

Postup přípravy receptu

  1. Kuře pořádně omyjeme, dočistíme, osušíme a pořádně prosolíme - zezhora i zevnitř. Necháme uležet dle možností (klidně i přes noc)

  2. Stojánek na kuře (já mám keramický) opláchneme studenou vodou a kuřátko na něj pěkně posadíme tak, aby nám při pečení nespadlo. Do spodní části stojánku nalijeme tak necelou deci vody a dáme do vyhřáté trouby (já dávám na dno trouby) a pečeme na 180 stupňů cca 60-80 minut dle výkonu trouby. Pozor, ať kuře nevysušíte !

  3. Během pečení tak 5x celé kuře potřeme směsí rozpuštěného másla a soli (můžeme přidat i jiné koření nebo papriku - ale pak pozor, ať se nespálí). Trošku másla se solí ještě necháme v hrnečku a nyní bohatě potíráme kuřátko šťávou, která se nám tvoří na dně stojánku. Posledních 20 minut před dopečením znovu potíráme zbylým máslem se solí.

  4. Upečené, ale nevysušené kuře velmi opatrně stáhneme ze stojánku, naporcujeme a podáváme samotné nebo s různými obměnami brambor či s pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!