Hovězí kostky v zelenině, připravené v papiňáku

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1500 g hovězí kližky
300 g uzeného vepřového boku
100 g sádla
150 g celeru
200 g mrkve
5 větších cibulí
5 velkých stroužků česneku
1 lžíce celého kmínu
1 lžíce soli
1 lžíce uzené papriky
8 kuliček nového koření
8 kuliček jalovčinek
4 hřebíčky
10 kuliček pepře
10 lístků rozmarýnu
350 ml horké vody
1 lžíce hladké mouky rozmíchaná ve 200 ml studené vody
sůl
mletý pepř na dochucení

Postup přípravy receptu

  1. Koření až na kmín, sůl a papriku vložíme do vajíčka na sypký čaj, pro pozdější snadné vytažení ze šťávy.

  2. Všechnu zeleninu očistíme. Cibuli nakrájíme na hrubé kostičky, česnek prolisujeme, mrkev a celer nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle.

  3. Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky velké přibližně 3cmx3cm. Z uzeného boku nakrájíme větší cca 1cm kostky.

  4. Do hrnce na rozehřáté sádlo dáme nakrájené cibule, bok, zasypeme kmínem a na silnějším plameni restujeme 10 minut.

  5. Zasypeme mletou paprikou, rychle promícháme a přidáme nakrájené maso. Opět promícháme a restujeme dalších 10 minut.

  6. Zatáhlé maso, které nám pustilo trochu šťávy zasypeme solí, mrkví a celerem. Podlijeme 500 ml horké vody, přidáme koření a uzavřeme poklicí.

  7. Plamen dáme na maximum, jakmile začne hrnec tlakovat, plamen snížíme na minimum a od doby varu vaříme přibližně 45 minut.

  8. Poté hrnec ochladíme, otevřeme a vybereme koření.

  9. Šťávu zahustíme záklechtkou z vody a mouky, přidáme prolisovaný česnek a za občasného promíchání ode dna necháme vše ještě 10 minut povařit.

  10. Pokud se nám bude zdát šťáva příliš hustá, můžeme ji trochu naředit převařenou vodou. Podle potřeby dochutíme. Podáváme s noky nebo knedlíkem. Hodí se i rýže.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!